مهندسی فناوری اطلاعات
در چند سال اخیر واژه فناوری اطلاعات بسیار متداول شده و در تمامی کشورهای دنیا از جمله کشور ما ایران بر زبان افراد بسیاری جاری گردیده است. علت این امر، قابلیتهای این فناوری عظیم بوده که توانسته هم به عنوان ابزار و هم به عنوان یک تواناساز در تمامی ارکان زندگی رخ بنماید. لیکن کاربردهای سازمانی فناوری اطلاعات، این مقوله را به یکی از حوزههای نیازمند مدیریت و راهبری در سازمانها تبدیل نموده و باعث شده حتی در کشورهای توسعه یافته چالش مدیریت فناوری اطلاعات ایجاد گردد. پیچیدگی، تنوع کاربرد، سطحهای کاربری متفاوت، جنس متفاوت این فناوری و بسیاری از موارد دیگر نه تنها ضرورت مدیریت فناوری اطلاعات را نشان میدهد بلکه جایگاه ویژهای برای این حوزه مدیریتی در تمامی سازمانهای دنیا اعم از دولتی و خصوصی، صنعتی و غیر صنعتی و انتفاعی و غیر انتفاعی ایجاد نموده است. در کشورهای توسعه یافته جایگاه، تشریح وظایف و تخصصها و اصول راهنمای این مدیریت به سرعت در حال توسعه بوده و موضوعی کاربردی و جذاب برای مدیریت سازمان های نوین به شمار می رود. در کشور ما ایران نیز, رشته دانشگاهی تحت عناوین مدیریت فناوری اطلاعات در سطح کارشناسی ارشد ایجاد گردیده، و این در حالی است که مدیریت فناوری اطلاعات یکی از نیازهای اساسی سازمانهای امروزی و بازار کار میباشد.
امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک فناوری تواناساز و فرابخشی در تمامی حوزههای اجتماعی, اقتصادی و کسب و کار مطرح میباشد. در هزاره سوم فناوری اطلاعات یکی از عمدهترین محورهای تحول و توسعه در دنیا محسوب میشود. امروزه دستاوردهای ناشی از فناوری اطلاعات چنان با زندگی بشر تلفیق گردیده که توقف در مسیر آن باعث ایجاد اختلال در جامعه و حتی رفاه و آسایش جامعه بشری میشود. از اینرو بسیاری از کشورها جهت عمومیت بخشیدن به استفاده از فناوری اطلاعات دست به اقدامات خرد و کلانی زدهاند که آموزش آکادمیک فناوری اطلاعات یکی از این موارد است.
نگاه فنی و جامع به چرایی (Why), چیستی (What) و چگونگی (How) فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در حوزه اکادمیک در رشته مهندسی فناوری اطلاعات تبیین شده است. این رشته در سه مقطع کارشناسی, کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی امروزه در دانشگاههای معتبر ارائه میگردد. مطالعه، طراحی، ساخت، راهاندازی، نگهداری سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری، جمعآوری، سازماندهی، طبقهبندی و انتقال اطلاعات، مهمترین اهدافی است که مهندسی فناوری اطلاعات آن را دنبال میکند.
مهندسی فناوری اطلاعات رشتهای است که هدف آن پر کردن فاصله مابین علوم رایانه و کاربردهای آن در کسب و کار و سازمانها است. در این رشته کارشناسانی تربیت میشوند که هم با علوم نرم افزاری و سخت افزاری و فناوریهای اطلاعاتی آشنا هستند و هم با اصول مدیریت سازمانی آشنایی دارند. این رشته با توجه به نیازهای موجود در سالهای اخیر در دانشگاههای کشور تاسیس شده و رو به رشد است.
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای زیر است:
- تجارت الکترونیکی
- مدیریت سیستمهای اطلاعاتی
- معماری سازمانی
- تولید نرم افزار
- امنیت اطلاعات
- شبکههای کامپیوتری
- مهندسی (IT)
- فناوری اطلاعات پزشکی
در پردیس بین المللی کیش این رشته در حال برگزاری است و جهت ترم جدید دانشجو می پذیرد.